Woningeigenaren in het Friese veenweidegebied kunnen terecht bij het Funderingsloket Fryslân, dat op 1 maart is gestart. Het loket, een samenwerking tussen Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de acht veenweidegemeenten, helpt bij vragen en problemen over funderingen.

Funderingsproblemen

Zo’n 12.500 woningen in het gebied kunnen geconfronteerd worden met funderingsproblemen door bijvoorbeeld paalrot, palenpest of bouwkundige factoren. Problemen worden vaak pas zichtbaar als er scheuren in muren ontstaan of deuren opeens niet meer goed sluiten. Het Funderingsloket wil het bewustzijn over funderingsproblemen vergroten en informatie bieden over oplossingen.

Online loket met offline karakter

Het Funderingsloket Fryslân is een centrale plek waar antwoorden zijn te vinden over funderingsproblemen, -onderzoek en -herstel. Ook wordt er informatie gedeeld over subsidieregelingen en financiering van funderingsherstel. Het loket is bereikbaar via www.funderingsloket.frl. Naast online informatie wordt ook hulp en ondersteuning geboden. De medewerkers van het loket zijn bereikbaar voor vragen en advies. Dit kan zowel online, telefonisch als met een afspraak op locatie. Daarnaast worden de komende tijd spreekuren gehouden in het veenweidegebied.

Subsidies

Sinds januari 2024 is een subsidieregeling beschikbaar voor funderingsonderzoek. Deze subsidie vergoedt 80% van de gemaakte kosten tot een maximum van € 4.000 per woning. Naar verwachting wordt medio 2024 een subsidieregeling voor funderingsherstel opengesteld.

Veenweideprogramma

Het Funderingsloket Fryslân is onderdeel van het Veenweideprogramma, een samenwerking tussen Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en acht gemeenten om problemen in het veenweidegebied aan te pakken.

© foto Rob de Wind